Nazwą, wystrojem oraz ofertą dań, restauracja w Hotelu Loft, ściśle nawiązuje do specyfiki regionu. To
miejsce, w którym można odkryć dawne smaki Suwalszczyzny oraz rozsmakować się w
potrawach typowych dla północno-wschodniej Polski. Znajdziemy tu odniesienia do
wielokulturowych tradycji tego obszaru. Czymś oczywistym jest kuchnia litewska,
ale pojawiają się także elementy tatarskie czy karaimskie.
![]() |
Raki duszone w śmietanie z kropelką brandy podane w koronie szpinaku |
Uznany szef kuchni Wojciech Czyż
specjalizuje się w kuchni „fusion”, której zasady, polegające na łączeniu
tradycji z nowoczesnymi trendami w gastronomii, doskonale komponują się z
niepowtarzalnym charakterem Hotelu Loft 1898.
![]() |
Wyjątkowa kuchnia regionalna w pięknych wnętrzach |
Naszą ambicją jest, aby bazować
na produktach lokalnych, ekologicznych i naturalnych. Podlasie i Suwalszczyzna
słyną z dobrego, tradycyjnego jedzenia i takie właśnie produkty znajdują się w
restauracji Tatarak.
![]() |
Kartacze suwalskie |
A co w menu? W letniej karcie
znajdziemy dania z ryb i raków. Są oczywiście obowiązkowe kartacze (pyszne!). Wśród
przekąsek króluje tatar podany w formie roladek zawijanych w plasterki cukinii
oraz sałatka z kindziukiem. Wielkie uznanie gości, którzy już odwiedzili naszą
restaurację zyskały pierogi z okoniem.
![]() |
Gorąco polecamy nasze desery. Na zdjęciu panna cotta |
Na zamówienie grupy szef kuchni
przygotowuje cały wachlarz regionalnych specjałów, w tym m.in. soczewiaki,
kibiny z gęsiną i bliny litewskie. Organizujemy również warsztaty kulinarne związane
z tradycją Suwalszczyzny, np. pokaz pieczenia sękacza. Serdecznie zapraszamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz