XV Piknik Kawaleryjski mamy już
za sobą. W jego trakcie, zarówno turyści, jak i mieszkańcy Suwałk mogli
zwiedzić nasz hotel. Niedziela 21 czerwca była dniem prawdziwie otwartych
drzwi. Wiele osób chciało zobaczyć jak wyglądają dawne koszary carskie, które
zmieniły się właśnie w najlepszy hotel w Suwałkach.
Główna atrakcją była wizyta 40
ułanów. W samo południe na dziedziniec hotelu wjechało pół szwadronu
kawalerzystów. Uczestnicy wydarzenia zostali powitani Poczęstunkiem Rotmistrza,
przygotowanym przez restaurację Tatarak.
![]() |
Ułani przed Hotelem Loft 1898 |
Nieprzypadkowo Loft 1898 znalazł się na ułańskiej trasie. To
właśnie w tym budynku po odzyskaniu przez Polskę niepodległości zakwaterował
się 2. Pułk Ułanów Grochowskich im. Generała Józefa Dwernickiego. W dwudziestoleciu
międzywojennym żołnierze byli częścią Suwałk. Aktywnie uczestniczyli w życiu
miasta, nadając mu swoisty koloryt. Podczas Dni Kawaleryjskich przywołujemy te
wspomnienia. W planach mamy kolejne przedsięwzięcia związane z ułanami. Chcemy
reaktywować w Suwałkach huczne bale ułańskie oraz nawiązać do tradycji świąt
pułkowych. Więcej na ten temat w artykule o historii suwalskich koszar.
W niedzielne popołudnie wielu
gości przyciągnęła hotelowa restauracja Tatarak. Nazwą
oraz ofertą dań nawiązujemy do specyfiki regionu. To miejsce, w którym można odkryć
dawne smaki Suwalszczyzny i rozsmakować się w potrawach regionalnych przygotowywanych
z produktów lokalnych. Uznany szef kuchni Wojciech Czyż specjalizuje się w
kuchni „fusion”, której zasady, polegające na łączeniu tradycji z nowoczesnymi
trendami w gastronomii, doskonale komponują się z niepowtarzalnym charakterem Hotelu
Loft 1898. Serdecznie zapraszamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz